Prvi bh. naučnik u CERN-u: Admir Greljo među elitom svjetskih fizičara

Prvi bh. naučnik u CERN-u: Admir Greljo među elitom svjetskih fizičara
Drugi o nama

Prvi bh. naučnik u CERN-u: Admir Greljo među elitom svjetskih fizičara

Bosna i Hercegovina dobila je prvi put u historiji svog predstavnika u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN). Mjesto u oblasti savremene nauke u oblasti fizike i inžinjeringa, kroz dvogodišnji ugovor, otvoreno je Admiru Grelji, mladom Trebinjcu. 

Dvojica kandidata

Sada kao teorijski fizičar CERN-a, u kojem se prije nekoliko godina dogodilo povijesno otkriće nove subatomske čestice Higgsovog bozona, poznatije kao Božija čestica, Greljo otkriva za “Avaz” da će imati priliku da predlaže i proširuje nove teorije, koje bi mogle odgovoriti na neka od najtežih pitanja moderne fizike, poput historije ranog svemira, prirode tamne materije, ustrojstva prostor-vremena...

Dr. Greljo: Uživa u odabranom zanimanju


On se već duže vrijeme bavi teorijskim istraživanjima zakona prirode na najkraćim razdaljinama, na nivou elementarnih subatomskih čestica, koji se eksperimentalno istražuju u najvećem svjetskom naučnom laboratoriju CERN. Nakon doktorskog studija u Ljubljani te postdoktorskih usavršavanja u Cirihu i Majncu, aplicirao je i na prestižnu poziciju istraživača na CERN-u, koja se godišnje dodjeljuje dvojici kandidata iz reda zemalja nečlanica CERN-a.

- Konkurencija od nekoliko stotina prijavljenih bila je, zaista, izuzetna, konkurs uključuje zemlje poput Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Kine i Indije tako da sam veoma sretan zbog ovog izbora - kazao je Greljo za “Avaz”.

Važan korak

Ovaj mladi naučnik i doktor nauka dodaje da mu je sada, kao članu CERN-a, cilj pomjeranje granica znanja i potraga za novom fizikom. 

- CERN je veoma važan korak u mojoj karijeri. Tu je centar svih dešavanja u ovoj oblasti. Iskustvo s CERN-a otvara mnoga vrata širom naučnog svijeta – dodaje Greljo.

Kaže da put do uspjeha nije bio lagan te da su to najviše osjetili njegovi roditelji tokom školovanja, a danas i supruga.

Moguće je!  

Kad je prije 10 godina upisivao prvu godinu na Odsjeku za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, Admir nije ni sanjao o ugovoru s CERN-om.

- Dakle, moguće je! – poručuje svim mladima u BiH Greljo, koji je, inače, dobitnik i mnogih drugih nagrada i priznanja, a 2011. uručeno mu je posebno priznanje "Zlatna značka UNSA-e".

Izvor: Avaz