Adnan Mehonić: Od Zlatne značke do kraljevskog priznanja

Adnan Mehonić: Od Zlatne značke do kraljevskog priznanja
Drugi o nama

Adnan Mehonić: Od Zlatne značke do kraljevskog priznanja

Sarajlija Adnan Mehonić, profesor na Fakultetu za elektroniku i elektroinžinjering University College iz Londona, za Moja BiH - Oslobođenje govori o svom putu ka zvijezdama.

Sarajlija Adnan Mehonić je u rodnom gradu završio Elektrotehnički fakultet, a danas je profesor na Fakultetu za elektroniku i elektroinžinjering, University College London. Za MojaBiH - portal Oslobođenja govori o svom obrazovanju u BiH i Velikoj Britaniji, karijeri profesora, članstvu u Kraljevskoj akademiji za tehničke nauke u Velikoj Britaniji i Asocijaciji za napredak nauke i tehnologije (ANNT). Pitamo ga zašto baš London.

Odlična prilika

- Odlučio sam da se prijavim na master-studij iz oblasti nanotehnologije na University College u Londonu. Nanotehnologija je izuzetno popularna i široka oblast i samim tim u fokusu mnogih istraživačkih grupa. Sam studij je bio kombinacija elektronike i primijenjene fizike, što je uvijek bio jedan od mojih interesa. Imao sam sreću da dobijem stipendiju britanske vlade, te da nakon magistarskog nastavim i doktorski studij, koji sam završio 2013, priča nam Adnan i dodaje da se u Londonu teško osjećati kao stranac, jer je integracija skoro pa momentalna.

Mehonić je odlikovan i priznanjem za najinovativnijeg akademika na UCL-u u 2015.

- Skoro na samom početku mog doktorskog studija sa tadašnjim supervizorom i biznis-timom UCL-a odlučili smo da memristorsku tehnologiju na kojoj sam radio treba patentirati i intelektualno zaštititi. Dugi niz godina, pored akademske karijere, bio sam uključen i u komercijalizaciju tehnologije. Sve ovo je rezultiralo osnivanjem spin-out kompanije u kojoj, pored suosnivača, trenutno imam i ulogu tehnološkog direktora. UCL je prepoznao ove aktivnosti i odlikovao me nagradom za najinovativnijeg akademika u 2015. godini. Svako priznanje je posebno na svoj način - od Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu, Oxford Instruments nagrade za master-rad kao prve nagrade koju sam dobio u Velikoj Britaniji, do akademski izuzetno značajnog odlikovanja od Kraljevske akademije za tehničke nauke, iskren je Mehonić.

Vjeruje da je upravo on prvi profesor (docent) iz BiH na Fakultetu za elektroniku i elektroinženjering.
- Gledajući cijeli UCL, tu je i vrlo uspješni profesor matematike Mahir Hadžić. Svake godine postoji određeni broj studenata iz BiH. Najčešće se radi o studentima na master ili doktorskom studiju na Chevening stipendiji, koja je odlična prilika za naše studente, pojašnjava nam Mehonić.

Za priznanje Kraljevske akademije za tehničke nauke kaže kako je vjerovatno i najveće priznanje u dosadašnjoj akademskoj karijeri.

- Akademija predstavlja najprestižniju instituciju za tehničke nauke u Velikoj Britaniji. Samo priznanje (Research Fellowship) podrazumijeva punu finansijsku podršku u trajanju od pet godina koje se na godišnjem nivou dodjeljuje vrlo malom broju naučnika koji počinju neovisnu akademsku karijeru, a sve s ciljem njihovog razvoja u nacionalne i internacionalne naučne lidere. Svi univerziteti u Velikoj Britaniji imaju pravo da nominuju samo 2 ili 3 kandidata za ovo odlikovanje, naglašava Mehonić.

Dodaje da se svih godina provedenih u Britaniji pitao kako doprinijeti razvoju akademskog društva u BiH.

Uvezivanje mladih

- I nisam jedini koji tako razmišlja. U ovom pravcu prije dvije godine, s drugim izvrsnim mladim ljudima koji su većinu obrazovanja završili u BiH, a trenutno studiraju ili rade izvan zemlje, osnovana je Asocijacija za napredak nauke i tehnologije. Asocijacija povezuje mlade i uspješne naučnike i stručnjake iz oblasti prirodno-matematičkih i tehničkih nauka. Mogu reći da sam ponosan da smo u ove kratke dvije godine rada organizovali veći broj projekata od kojih je najveći, sada već drugi po redu, STEM Youth Camp - kamp za srednjoškolce iz cijele BiH sa afinitetima prema prirodnim naukama i tehnologiji, koji finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH, govori nam Adnan.

Preuzeto sa: Oslobođenje.ba