BiH CERN Beamline for Schools 2019 je počeo!

BiH CERN Beamline for Schools 2019 je počeo!
Arhivirane prilike

BiH CERN Beamline for Schools 2019 je počeo!

FAQ (Frequently asked questions)

 

Pitanje     Odgovor
Šta? Takmičenje Beamline for Schools
Organizator? CERN
O čemu? Eksperimentalna fizika elementarnih čestica!
Za koga? Za sve zainteresovane učenike srednjih škola
Mogu li učenici iz BiH učestvovati? DA!
Kako? Formiranjem tima, nalaženjem mentora te prijavom na CERN BL4S takmičenje koja se sastoji iz prijedloga ideje za eksperiment na DESY akceleratoru te pratećeg videa
Ko su potencijalni mentori BiH tima/timova? Mirsad Tunja (PMF Sarajevo), Senad Isaković (PMF Sarajevo) i Amer Ajanović (Imperial i King's College London)
Kako izraziti zainteresovanost za ovo takmičenje? Pošaljite mailom popunjenu aplikacionu formu kao pdf pod vašim imenom (tipa Ime_Prezime.pdf) na ajan.amer ludoA gmail tačka com sa naznakom “BIH CERN BL4S 2019”
Do kada mogu poslati formu? Do nedjelje, 17. 02. 2019. godine u 23:59
Koliko vremena mi treba da završim aplikaciju? Otprilike jedna sedmica aktivnog rada
Gdje mogu naći aplikacionu formu? Na google drive linku kao word dokument pod nazivom „BIH CERN BL4S 2019_Application Form“ unutar zip foldera „CERN BL4S 2019“
... a upute za izvršetak zadataka i popunjenje forme? Na istom google drive linku kao pdf dokument pod nazivom „BIH CERN BL4S 2019_Application Guidelines“ unutar zip foldera „CERN BL4S 2019“
...a prateći materijal za formu? Na istom google drive linku u subfolderima unutar zip foldera „CERN BL4S 2019“
Kada ću znati jesam li u timu? Najkasnije jednu sedmicu nakon roka za prijavu
Ukoliko završim sve zadatke i aplikacionu formu prije roka, mogu li početi raditi na svojoj ideji? DA, to je poželjno, ali sačekajte savjete mentora
Ako nisam u timu, mogu li formirati svoj, odvojeni tim? DA, ali samo ako nađete adekvatnog mentora za svoj tim
Koga mogu kontaktirati u slučaju poteškoća ili nedoumica? Pišite mailom na ajan.amer ludoA gmail tačka com sa naznakom: “Pitanje – BIH CERN BL4S 2019”

 

Detaljnije o takmičenju

 

Prijava za ovogodišnje izdanje CERN Beamline for Schools je otvorena! Takmičenje za inovativne učenike srednjih škola sa interesovanjem za nauku i eksperiment predstavlja veliku priliku za sve mlade, buduće naučnike, inžinjere ili inovatore te je ove godine organizovano pod pokroviteljstvom CERN-a (Evropski centar za nuklearna istraživanja) i DESY-a (Njemački elektron sinkrotron). U cilju popularizacije nauke, nadaleko poznati CERN od 2014. godine organizuje takmičenje CERN Beamline for Schools (BL4S). U ovom takmičenju timovi srednjoškolaca trebaju predložiti zanimljive i naučno opravdane eksperimente koji se mogu izvršiti na CERN-u i DESY-u, a nagrada za najbolje je jedinstvena – mogućnost da tokom 10-12 dana vrše svoj vlastiti eksperiment na CERN-u, mjestu koje je izrodilo internet, modernu fiziku i brojne Nobelove nagrade. Ove godine, zbog stanja pripravnosti akceleratora na CERN-u usljed popravki i nadogradnje koji su počeli krajem 2018. godine, 2 najbolja tima BL4S takmičenja će svoje eksperimente izvesti u augustu ili septembru 2019. u vodećem svjetskom centru akceleratora DESY-u, u Hamburgu, Njemačkoj! Nadalje, 20 do 30 shortlisted timova dobijaju specijalne CERN BL4S majice kao i Cosmic Pi detektor miona te druge nagrade, uz diplome od CERN-a potpisane od strane vodećih svjetskih naučnika: Fabiola Gianotti, glavne direktorice CERN-a, te Jordan Nash, predsjednik SPSC (Komitet CERN-ovih SPS i PS eksperimenata) koji je ujedno i profesor na Imperial College London. Svi učesnici dobijaju i certifikat učešća.

Ovakva prilika je posebno bitna za mlade bosanskohercegovačke nade, jer bi im mogla predstavljati odskočnu dasku u svjetski-kvalitetan svijet nauke kojim bi se mogli baviti jednog dana. Također, kroz ovo takmičenje svi učesnici su potaknuti da uđu u intrigantni svijet eksperimentalne fizike, fizike elementarnih čestica te fizike visokih energija, što je i jedan od primarnih ciljeva CERN BL4S-a.

Sa svim navedenim u planu, članovi Asocijacije za napredak nauke i tehnologije (ANNT), Senad Isaković i Amer Ajanović će uz stručnu pomoć Mirsada Tunje voditi bosanskohercegovački tim ili timove srednjoškolaca. Kako bi što veći broj učesnika iz Bosne i Hercegovine dobio priliku učestvovati u ovom takmičenju, odlučeno je da svi zainteresovani popune aplikacionu formu kako bi mentori mogli napraviti jedan super-tim ili više manjih timova koji bi predstavljali našu državu.

Sve što vam treba za ovo takmičenje nalazi se na google drive linku.

Uputa kako popuniti formu je data kao pdf dokument unutar foldera “CERN BL4S 2019” kojem možete pristupiti na engleskom jeziku pod nazivom “BIH CERN BL4S 2019_Application Guidelines”. Unutar tog dokumenta mogu se naći generalna uputstva za popunjenje forme kao i objašnjenje takozvanog “Probation Path”-a, koji je sistematski napravljen da:

  • upozna učesnike sa takmičenjem,
  • vodi učesnike sa manjkom predznanja o eksperimentalnoj fizici elementarnih čestica kroz oblast,
  • pomogne učesnicima u procesu razvijanja ideja za eksperiment koji trebaju predložiti,
  • omogući svim zainteresovanim srednjoškolcima u BiH priliku da budu vođeni od strane stručnih mentora,
  • pomogne mentorima u odabiru članova tima/timova.

 

Svi detalji o takmičenju se mogu naći u folderu CERN BL4S 2019 datom na gore navedenom google drive linku, kojem bi svi zainteresovani trebali pristupiti kako bi mogli izvršiti sve zadatke zadane u uputstvima za prijavu na takmičenje (“BIH CERN BL4S 2019_Application Guidelines”).

U propozicijama BL4S takmičenja stoji da timovi mogu sadržavati neograničen broj članova! Međutim, u slučaju pobjede, maksimalno 9 takmičara i ukupno dva mentora dobijaju priliku otići u CERN ili DESY i izvršiti predloženi eksperiment. U slučaju da mentori odluče da će biti samo jedan tim iz Bosne i Hercegovine na osnovu prijavljenih učesnika, svi oni koji budu obaviješteni da su u timu će dobiti priliku da rade na razvoju ideje za eksperiment do kraja marta 2019. kada je i rok za predaju ideja CERN-u. U slučaju pobjede BiH tima, učesnici koji su najviše radili tokom cijelog procesa, imali najkreativnije ideje za eksperiment te najjaču motivaciju u takmičenju će na kraju biti među 9 najboljih koji će ići u CERN/DESY. Dakle, samo jedna kvalitetna aplikacija je potrebna da bi mentori vodili tu osobu kroz takmičenje, dok je maksimalan broj aplikacija kao i učesnika tima neograničen. Sve što zainteresovani učenici trebaju uraditi je poslati kvalitetnu aplikacionu formu do naznačenog roka!

VAŽNO: Popunjenu formu spasite kao pdf dokument pod vašim imenom (tipa “Ime_Prezime.pdf“), te pošaljite mailom na ajan.amer ludoA gmail tačka com sa naznakom “BIH CERN BL4S 2019” do nedjelje, 17. 02. 2019. godine u 23:59

Primjetite da je vrijeme predviđeno za završetak datih zadataka u sklopu “Probation Path”, te popunjavanje aplikacione forme otprilike jedna sedmica aktivnog rada, pa počnite rano!

U slučaju bilo kakvih poteškoća, te za pitanja pišite na email ajan.amer ludoA gmail tačka com sa naznakom: “Pitanje – BIH CERN BL4S 2019”.

VAŽNO: Svaka prijava će biti tretirana individualno i apsolutna privatnost, kao i poštovanje privatnih ideja su zagarantovani! Svi prijavljeni će dobiti obavijest u slučaju da su primljeni ili ne najkasnije jednu sedmicu nakon isteka roka za aplikaciju. Učenici koji nažalost ne budu ušli u BiH tim pod podrškom ANNT-a mogu bez ikakvih prepreka oformirati svoj tim uz pronalazak adekvatnog mentora. Ova cijela aplikacija je napravljena od strane ANNT-a kako bi što više učenika iz BiH dobilo priliku učešća, kako bi se našli najbolji, najinovativniji i najspremniji takmičari, te kako bi se odabranima dala najbolja moguća šansa za pobjedu na ovogodišnjem BL4S takmičenju kroz vodstvo iskusnih i posvećenih mentora.

Sretno svima!