KARIJERNA PRIČA - SELMA VEJZAGIĆ

KARIJERNA PRIČA - SELMA VEJZAGIĆ
Novosti

KARIJERNA PRIČA - SELMA VEJZAGIĆ

Donosimo karijerne priče prijatelja i članova ANNT-a kako bismo pružili uvid u širok dijapazon mogućih karijernih putanja i proširili viziju o STEM zanimanjima.

Ove sedmice svoju priču piše naša članica Selma Vejzagić:

“Moj posao je naučno-istraživački rad na institutima vezanim za šumarstvo odnosno razne discipline koje dolaze u okvirima šumarstva. Uposlenjem na određene pozicije čovjek se obavezuje na čuvanje tajne, što je normalno kada radite u javnoj službi neke države, no - za posao mogu reći da je jako atraktivan i avanturističan za buduće šumarske kadrove, koji žele karijeru nastaviti van granica BiH, ali i određeno znanje donijeti u BiH. Radni dan ovisi od onoga što je planirano u određenoj fazi posla odnosno određenog projekta.

Prije svega, morate biti slobodni od svih stega. Mnogo ćete putovati, morat ćete učiti strane jezike te se stalno prilagođavati nekoj novoj sredini. Vaša karijera može ići u raznim smjerovima, jer ćete se moći baviti raznim disciplinama unutar jedne šire naučne oblasti. Upoznat ćete mnogo ljudi, rad raznih službi odnosno ureda, zatim zakonske odredbe, a prije svega ćete shvatiti šta je smisao istraživanja.

Do moje 18. godine nisam ni znala da postoji Šumarski fakultet u Sarajevu. Interesovala me divljač. Po završetku “Gimnazije Dobrinja”, koja je bila odličan izbor za buduće bavljenje naučno-istraživačkim radom, upisala sam se iz drugog pokušaja na Šumarski fakultet. Izobrazba u Gimnaziji Dobrinja, posebno na Prirodnom usmjerenju, pomoći će vam da se na kraju odlučite za bavljenje prirodnim i biotehničkim naukama, jer je to škola u kojoj se talenti i ljubav za prirodne nauke otkrivaju nakon mnogo godina.

Ja nisam studirala vani s nekom stipendijom. Obrazovanje sam stekla u BiH. Preporučila bih učenicima i studentima da ulože energiju dok su mlađi da završe studije i zarade što više novca, jer je život sve brži, te ljudski organizam sve teže podnosi stres, a zdravlje i okoilš su ranjiviji nego ikad. Glede savjeta za prijave za stipendije, mogu reći da većina stipenditora ima više rokova tokom godine za prijave, naprimjer: neki imaju  “deadline” u junu i u septembru, ili u martu, pa sljedeći u januaru. Bitno je da unaprijed uvijek imate pripremljene prevode dokumenata i spreman “draft” CV-a i motivacionog pisma. Ne odustajte od prijava za stipendije i poslove, jer mogu vam reći da sam u životu poslala negdje preko četiri hiljade prijava za poslove i stipendije, a ostvarila sam samo tri različite stipendije i promijenila četiri instituta u Njemačkoj.”#annt #stem #anntkarijerneprice